Geen aanhouding in Dexia-zaken, 28 November 2014

Dagvaarding, afwijzing verzoek schorsing/aanhouding

Vanaf augustus 2014 zijn veel klanten door USG Legal Professionals benaderd om het geschil met Dexia te beeindigen. Het uitgangspunt is om Dexia-overeenkomst af te wikkelen volgens het Hofmodel. Bij de rechter worden Dexia-overeenkomst ook volgens het Hofmodel afgewikkeld. Het voordeel van het afwikkelen zonder de rechter is dat een kostbare procedure wordt voorkomen.

Als Dexia en de klant er niet samen uitkomen, dan wordt aan de rechter gevraagd om het geschil af te wikkelen. Verschillende rechters hebben deze maand bepaald dat een procedure gestart door Dexia niet zal worden aangehouden.

Een juridische procedure

Sinds augustus 2014 heeft Dexia aan USG Legal Professionals de opdracht gegeven om een procedure te starten bij de rechter. Een procedure wordt pas gestart als de klant niet meewerkt aan de afwikkeling. Hierbij wordt aan de rechter gevraagd te verklaren dat de klant en Dexia niks meer van elkaar te vorderen hebben. Op deze manier kan het dossier gesloten worden.

Aanhouding?

Inmiddels zijn door Dexia honderden procedures gestart om lopende dossiers af te kunnen wikkelen. Dit betekent dat de klant een dagvaarding ontvangt en vervolgens verweer kan voeren bij de rechter. In veel procedures is door de belangenbehartiger van de klant meerdere malen verzocht om aanhouding of schorsing van de procedures bij de rechter. Hiervoor is als reden aangevoerd dat een aantal uitspraken van de Hoge Raad afgewacht moeten worden. 

Afwijzing verzoeken en vervolg procedures

In november 2014 zijn door de rechtbanken Apeldoorn, Amsterdam, Lelystad, Zutphen en Almere de aanhoudings- of schorsingsverzoeken afgewezen. De rechtbanken hebben geoordeeld dat lopende procedures bij de Hoge Raad geen reden zijn om de dagvaardingsprocedures te schorsen of aan te houden. 

Heeft u een dagvaarding van Dexia ontvangen of een brief hierover? Neemt u contact met ons op om te bespreken hoe uw geschil met Dexia kan worden afgewikkeld. Wij doen dit uiteraard bij voorkeur buiten de rechter om.